Kort om trådtäthet eller thread count

LÅT OSS REDA UT BEGREPPET TRÅDTÄTHET.

När det är dags att handla nya lakan och sängkläder stöter man ofta på begreppet Thread Count “TC” eller Trådtäthet. Men vad betyder Trådtäthet? 

OCH HUR VIKTIGT ÄR EGENTLIGEN THREAD COUNT?

Det är egentligen ganska simpelt. Trådtätheten är antalet trådar som vävts in i en kvadrattum av tyg. Och till följd av det får vi ofta höra att ju tätare vävt ett tyg är, desto högre är kvalitén. TC brukar variera mellan 120-150 för de enklaste lakanen, och maxantalet trådar per kvadrattum brukar ligga på runt 800. Så då borde det väl rimligtvis vara så att sängkläderna med 800 TC är de bästa, eller? Nej, det stämmer inte. 

Faktum är att bomullstyger med en trådtäthet på ungefär 300-500 är helt perfekta och så mjukt som det bara kan bli. Och högre antal trådar gör tyget hårt och liksom strävt. Trots de så vävs fler trådar ofta in i tyget som ett marknadsföringsknep, även fast de inte bidrar till kvalitén på tyget, och gör det varken starkare eller mjukare.

När tillverkare endast använder sig utav trådtäthet för att bestämma kvalitén på sängkläder, så kan man alltså vara säker på att det endast är ett knep för att marknadsföra sina produkter. Därför har vi valt att inte skriva ut trådtätheten i våra produktbeskrivningar, eftersom det är så otroligt många andra faktorer som avgör kvalitet och det bästa sättet att försäkra sig om att tygerna håller en hög standard, är att istället se till kvaliteten på bomullen och certifieringarna. Du kan läsa mer om våran Bomull här.

GENOM ATT ENDAST ANGE TRÅDTÄTHETEN MISSAR MAN DET VIKTIGASTE

Trådantalet tar inte hänsyn till materialets kvalitet, tillverkningsprocessen eller efterbehandling - vilket är alla nyckelfaktorer vid bedömning av ett tygs kaliber. Så var vaksam när du ser sängkläder till lågt pris med högt trådantal; det är sannolikt en marknadsförings gimmick i stället för bra kvalitet. Så vad har vi lärt oss? 

Trådtäthet bör inte vara en avgörande faktor när man bestämmer sig för en ny uppsättning sängkläder. Titta i stället på Bomullen, var den kommer ifrån och och vart sängkläderna produceras. Du kan läsa mer om My Luxury Linen och våra tyger här. Vi hoppas att vi kan övertyga dig om att vi kan ge dig en sömn i världsklass - oavsett trådtäthet.